top of page

Οι 10 “εντολές” του Marketing

Έγινε ενημέρωση: 20 Μαΐ 2023

Θα έχεις βρεθεί πολλές φορές να σχολιάζεις με γνωστούς και λιγότερο γνωστούς τους αγαπημένους ενοχλητικούς πελάτες, συναδέλφους ή εργοδότες. Τους σχολιάζεις για να μάθεις πώς να τους αντιμετωπίσεις καλύτερα. Ίσως καταλήγεις ότι την επόμενη φορά θα θέσεις πιο σαφή όρια. Πάμε να δούμε, λοιπόν, που καταλήξαμε εμείς από τις δικές μας συζητήσεις για τις δικές μας συνεργασίες.




Ου περιμένεις τα πάντα από τους άλλους.

Όταν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια δουλειά, θα πρέπει να δωθούν κάποιες κατευθύνσεις ή κάποιο υλικό. Αυτή είναι η αρχή και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Για παράδειγμα, αν θες να προωθήσεις τα προϊόντα σου στο διαδίκτυο, θα πρέπει να έχεις και να παραδώσεις το φωτογραφικό τους υλικό. Ο social media manager και ο web designer δεν είναι φωτογράφοι. Ακόμη κι αν είναι, παρέχουν μια έξτρα υπηρεσία και οφείλουν να πληρωθούν για αυτήν. Η φωτογραφία δεν είναι μόνο μερικά κλικ, είναι μια τέχνη και μια πολυέξοδη δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, αν θέλουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα σου στο διαδίκτυο, θα πρέπει να σου ξεκαθαρίσουμε ότι χρειαζόμαστε το φωτογραφικό τους υλικό, αν μπορούμε να το παρέχουμε ή αν το χρεώνουμε. Αν δεν το κάνουμε, βγαίνουμε εκτεθειμένες και όλοι απογοητευόμαστε.

Ου παραμελήσεις τις προθεσμίες.

Το να πορεύεσαι πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα είναι μια δουλειά από μόνο του. Για να υπάρχει καλή συνεννόηση θα πρέπει και οι δύο πλευρές να μένουν συνεπείς στις ημερομηνίες που ορίζουν είτε αυτό έχει να κάνει με την πληρωμή είτε με την παράδοση του πρότζεκτ. Για παράδειγμα, μια ιστοσελίδα χρειάζεται μέσο όρο ένα μήνα για να ολοκληρωθεί από πλευράς μας, από την στιγμή που μας έχεις παραδώσει την προκαταβολή, το υλικό και τις κατευθύνσεις που χρειαζόμαστε από εσένα.

Ου υποκρύψεις τις προθέσεις σου.

Ας είμαστε σαφείς για το τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Έτσι θα καταλάβουμε, αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες ο ένας του άλλου. Από πλευράς μας θα σου δώσουμε αναλυτικά ό,τι ακριβώς θα σου παρέχουμε. Τόσο εσύ, ως πελάτης, όσο και εμείς, ως πάροχοι υπηρεσιών, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι παραδίδουμε και με το τι αυτό συνεπάγεται. Αν θεωρείς ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμενες, επικοινώνησέ το. Η ειλικρινής και η έγκαιρη επικοινωνία διασφαλίζει ότι είμαστε όλοι ενημερωμένοι σωστά με τις σχετικές πληροφορίες και διαδικασίες.


Ου αμελήσεις την προσωπικότητά σου.

Ίσως δυσκολεύεσαι με την τεχνολογία, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζεις πόσο απαραίτητη είναι για την επιχείρησή σου. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεσαι μια οδηγό-σύμβουλο. Αυτή θα σε βοηθήσει να απολαύσεις το ταξίδι σου στον κόσμο του διαδικτύου. Αν αυτή η οδηγός είναι αξιόπιστη, το πρώτο πράγμα που θα σου ξεκαθαρίσει είναι ότι, για να πετύχεις τα αποτελέσματα που θέλεις, πρέπει να ξεχωρίσεις. Πρέπει να δείξεις την προσωπικότητά σου, τα χρώματα, τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σε εκφράζουν. Επικοινώνησέ τα μαζί μας κι εμείς θα τους δώσουμε μορφή. Καφετέριες υπάρχουν πολλές, αλλά μόνο στη δική σου φτιάχνει ο εργοδότης τοστ στους υπαλλήλους. Εσύ ξέρεις ότι λίγη φροντίδα και λίγο δωρεάν φαγητό τους κρατά πιο ευτυχισμένους.

Ου ντραπείς να κάνεις ερωτήσεις.

Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Ο φιλόσοφος Σωκράτης έκανε την ερώτηση επιστήμη. Κάνουμε ερωτήσεις για να αποκτήσουμε γνώσεις, για να δείξουμε στον συνομιλητή μας ότι νοιαζόμαστε, για να ανακαλύψουμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα κίνητρα των άλλων. Δεν περιπλανιόμαστε, δεν υποθέτουμε, δεν περιμένουμε. Έχουμε ανησυχίες, αξίες και πρακτικές που πρέπει να γίνονται σεβαστές και μέσα από τις ερωτήσεις θα έρθουν στην επιφάνεια.

Ου πατρονάρεις.

Να θυμάσαι! Οι καλύτεροι δάσκαλοι ταξιδεύουν τον μαθητή. Δεν πατρονάρουμε, δεν κάνουμε διαλέξεις, δεν πιέζουμε - οδηγούμε ο ένας τον άλλον στον πιο κατάλληλο δρόμο. Είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός προς τους ρόλους μας. Καταλαβαίνουμε ότι ως πελάτης θέλεις να έχεις τον έλεγχο του πρότζεκτ, αλλά για αυτό χρειάζεσαι και την απαραίτητη γνώση. Όλοι μας θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και για αυτό παραμένουμε διαθέσιμες να σου εξηγήσουμε ό,τι χρειάζεται.

Ου παραγνωριστούμε.

Ο σεβασμός και η ευγένεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε συνθήκη. Η ηλικία, το φύλο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν έχουν σημασία σε μια δυνητική συνεργασία μαζί μας. Αν αισθάνεσαι "ανώτερος", να πας κάπου μακριά σε ένα βουνό και να μας κοιτάς αφ’υψηλού, με τις ευλογίες μας.

Ου δώσεις ψευδείς υποσχέσεις.

Δεν θέλεις ο καφές σου να έρθει μια ώρα αργότερα. Ούτε, όμως, είναι λόγος να μην πληρώσεις, επειδή δεν είχε αρκετή κανέλα.

Ου παραλείψεις να διπλοτσεκάρεις τα πάντα.

Όσα περισσότερα μάτια βλέπουν κάτι, τόσο πιο εύκολα αποφεύγονται και διορθώνονται οι απροσεξίες, οι ανακρίβειες και τα λάθη. Ο καλός (υπάρχει και στρατηγικός) έλεγχος μειώνει τον αριθμό των αναθεωρήσεων, βελτιώνει την ποιότητα της δουλειάς μας, κάνει το αποτέλεσμα αξιόπιστο και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ου λησμονήσεις να απολαύσεις την διαδρομή.

Αν κάνεις όλα όσα είπαμε μέχρι στιγμής φραπέ, οδηγούμαστε στην τελευταία “εντολή”. Για να απολαύσουμε την διαδρομή, χρειαζόμαστε θετικότητα και ομαδικότητα, απ΄τις οποίες καλλιεργείται η αποτελεσματική επικοινωνία, η οποία με την σειρά της αποφέρει σαφείς στόχους και ενισχύει την αποδοτικότητα και την αφοσίωση. Θα αφήσω εδώ μερικές ακόμη λέξεις: αρμονική συνύπαρξη, ομαλή λειτουργία, συλλογική εξυπνάδα, αποδοχή, αίσθημα ασφάλειας.


Μετά από όλα όσα διάβασες, σου δίνουμε την εξής τροφή για σκέψη: θυμήσου τις πολύ καλές συνεργασίες που είχες, τους ανθρώπους αυτούς που έκαναν την δουλειά σου ευχάριστη και μαζί τους αισθανόσουν χρήσιμος. Δεν υπήρχε πίεση, τα όρια θέτονταν αυτόματα, η ευγένεια ξεχείλιζε και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πάντα καταπληκτικό.


Εμείς πιστεύουμε ότι η σωστή επικοινωνία και ο σωστός προγραμματισμός μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε πιο ευτυχισμένους πελάτες και πιο υγιείς επιχειρήσεις. Εσύ;




Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page